Wat is steigerhout en wat zijn de toepassingen ervan?

Vorige Artikel 2 van 2

Steigerhout is afkomstig van steigerplatforms die gebruikt worden bij de bouw en het onderhoud van hoge gebouwen, waardoor het een van de meest karakteristieke houtsoorten is die tegenwoordig op de markt zijn. Het hout, dat vaak afkomstig is van oude schepen en andere gerecyclede bronnen, is sterk, duurzaam en vochtbestendig. Het komt voor in verschillende vormen zoals planken, balken en palen. Steigerhout heeft een breed scala aan toepassingen, die in alles voorkomen, van meubels tot kasten. Naast het gebruik als materiaal voor woninginrichting wordt steigerhout ook steeds populairder bij kunstenaars die een interessant canvas zoeken om kunstwerken of beelden op te maken. Bovendien maakt de vervormbaarheid het ideaal voor gebruik in op maat gemaakte creaties zoals bedden. Dit heeft geleid tot een groeiende waardering voor steigerhout in Nederland, waar al een bloeiende meubelmarkt is die sterk leunt op dit soort hout. Met toepassingen die variëren van praktische huisverbeteringsprojecten tot creatieve kunstwerken, is het duidelijk dat steigerhout een scala aan voordelen biedt; iets ouds nemen en manieren vinden om het opnieuw te gebruiken.

Hoe wordt steigerhout gemaakt?

Meestal wordt steigerhout van bomen als vuren en grenen gebruikt, en in planken gezaagd volgens de vereiste afmetingen. Nadat ze in planken van steigerhout zijn gezaagd, moeten ze geschuurd worden, zodat ze een gladde afwerking en uniforme afmetingen krijgen. Als het schuren klaar is, worden deze steigerplanken behandeld met een chemisch conserveringsmiddel dat helpt beschermen tegen schade door vocht of rot. Naast deze stap kan steigerhout ook onder druk worden behandeld om de plank een extra beschermingslaag tegen corrosie te geven. Ten slotte zal elke steigerhouten plank moeten worden geïnspecteerd en getest om er zeker van te zijn dat het voldoet aan alle kwaliteitseisen.

Steigerhout voor kasten

Bij timmerprojecten zijn steigerhouten planken onmisbare hulpmiddelen. Niet alleen zijn ze licht en zeer duurzaam, maar omdat ze in lange lengtes worden geleverd, kan steigerhout worden gebruikt om kasten met nauwkeurige verstekken te maken. Steigerhout is verrassend gemakkelijk te bewerken. Zijn stabiliteit maakt nauwkeurig zagen mogelijk, terwijl de sterkte het mogelijk maakt om frames te maken zonder de zorg van kromtrekken of splijten. Bovendien is steigerhout betaalbaar, het gaat langer mee en kan meer gewichtdragende taken aan dan andere houtsoorten zoals vurenhout. Voor al je kastbehoeften is steigerhout dus een betrouwbare keuze voor doe-het-zelvers met een budget en goeie smaak.

De voordelen van het gebruik van steigerhout voor kasten

Er zijn veel materialen die gebruikt kunnen worden om mooie en functionele kasten te maken. Een van de populairste opties blijft steigerhout, dat gewaardeerd wordt om zijn mooie, organische uiterlijk en betaalbaarheid. Het gebruik van steigerhout heeft vele voordelen. Niet alleen is dit materiaal zeer duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, waardoor het ideaal is voor alle soorten kasten, maar het heeft ook een unieke rustieke charme die de uitstraling van een kamer onmiddellijk kan veranderen. Bovendien kan steigerhout, dankzij innovatieve technieken worden geschilderd en gebeitst, zodat het kan worden aangepast aan bijna elke ontwerpvoorkeur. Mensen kunnen op deze manier precies de uitstraling krijgen die ze wensen zonder een arm en een been te hoeven betalen.

Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over het laten maken van je kasten of meubels van steigerhout, neem dan contact met ons op. Het team van JORG kan je op weg helpen met je project en al je vragen beantwoorden.

 

© 2009 - 2023 JORG`S Meubelen | sitemap | rss